3 marca odbył się wykład online przygotowany przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Wykład wygłosił dr n. med. Tomasz Boczek. Na początku wykładu Pan Doktor przypomniał nam czym są enzymy.
Są to biokatalizatory - związki chemiczne, głównie białka, przyspieszające reakcje chemiczne zachodzące w organizmach żywych poprzez obniżanie ich energii aktywacji. Dowiedzieliśmy się jak działają enzymy oraz poznaliśmy ich klasyfikację. Mieliśmy także okazję poznać historię enzymologii.
Pierwsze badania nad enzymami miały miejsce już w XVIII i XIX wieku. Polegały na badaniu trawienia mięsa przez wydzieliny żołądka i rozkładu skrobi do cukrów prostych przez ekstrakty roślinne lub ślinę. W 1878 roku pierwszy raz zostało zastosowane określenie „enzym”. W 1879 Eduard Buchner odkrył zdolność ekstraktów drożdżowych do fermentacji cukrów przy nieobecności żywych komórek. Za swoje osiągnięcia w 1907 roku naukowiec ten otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.
WYKŁAD NA UMED-ZIE „ENZYMY - PRZYCZYNY NIEPRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA, MECHANIZM DZIAŁANIA TRUCIZN I LEKÓW”