Dziś ..o niedocenianej witaminie
Witamina D
Witamina D. Charakteryzuje się szerokim oddziaływaniem na organizm człowieka, bezpośrednio lub pośrednio oddziałuje na ponad 200 genów. Wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz mineralizację tkanki kostnej. Niezbędna jest także do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, odpornościowego (1).
Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna. Potrzebne do tego procesu promieniowanie ultrafioletowe (UVB – frakcja B tego promieniowania) umożliwia przemianę zawartego w skórze 7-dehydrocholesterolu (tzw. prowitamina D3) w cholekalcyferol (witamina D3) (2).
Jednak synteza wystarczającej ilości witaminy D taką drogą jest ograniczona przez działanie czynników geograficznych i środowiskowych (szerokość geograficzna, pora roku, warunki atmosferyczne) oraz innych np. ubranie.
Proces aktywacji witaminy D przebiega wieloetapowo. Witamina D magazynowana jest w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. W tej ostatniej ulega przekształceniu do 25-hydroksywitaminy D (2).
Około 10% tej witaminy czerpiemy z pożywienia, są to głównie ryby morskie i oleje rybie oraz w mniejszym stopniu mięso i produkty mleczne.
suplementy..?
Jeśli tak, to powinno się to odbywać po zbadaniu metabolitu 25(OH)D oraz pod kontrolą lekarza.
Za stężenie optymalne witaminy D w organizmie uważa się 75 – 125 nmol/l (30 – 50 ng/ml).
Przeliczać jednostki można w następujący sposób (1):
1 IU = 0,025 mcg
1 mcg = 40 IU
1 ng/ml = 2,5 nmol/l
0,4 nmol = 1 ng/ml
1. Narodowe Centrum edukacji Żywieniowej, https://ncez.pl/abc-zywienia-/dietetyka-sportowa/witamina-d-w-diecie-sportowca
2. CzytelnieMedyczna.pl http://www.czytelniamedyczna.pl/787,nowe-nieznane-funkcje-witaminy-d.html