Głównym celem wycieczki przedmiotowej z chemii do Spółdzielni Mleczarskiej ZORINA w Kutnie było poznanie procesu przerobu mleka i wytwarzania jego produktów. Dla uczniów była to okazja do obserwacji i wykorzystania wiedzy chemicznej w praktyce.
Wycieczka do Spółdzielni Mleczarskiej ZORINA w Kutnie
Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości Pani Katarzyna Balcerek-Nowak, Kierownik Produkcji Pan Tomasz Misztal, Kierownik Serowarni Pani Iwona Grzybowska w ciekawy sposób przybliżyli uczniom tajniki linii produkcyjnej, jak również sposoby przetwarzania mleka i uzyskiwania w ten sposób produktów mlecznych.
Młodzież szczególnie zainteresowało laboratorium, w którym prowadzi się pełną kontrolę mleka surowego i produkowanych artykułów. Na zakończenie wizyty w mleczarni uczniowie zostali zaproszeni na degustację produktów kutnowskiej mleczarni.
Wycieczka była źródłem wiedzy i dostarczyła wszystkim uczniom wielu wrażeń.